Motto by Mosa woonkamervloer form 04
Case studie

De beste keuze: tegels en vloerverwarming met warmtepomp

In Nederland werken we aan een (aard)gasloze toekomst. Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Dit zorgt ervoor dat warmtepompen sterk in opkomst zijn.

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een warmtepomp om hun huis te verwarmen. En juist een warmtepomp vormt een ijzersterke combinatie met vloerverwarming. Echter, deze combinatie brengt ook nieuwe uitdagingen, want hoe zorg je ervoor dat de warmte goed geleid? Een tegelvloer is bij vloerverwarming het antwoord. In dit blog leg ik uit waarom.
Leaf beige woonkamervloer Mottoby Mosa 01

Een warmtepomp zorgt voor minder vermogen

Bij vloerverwarming met warmtepomp wordt gebruikgemaakt van watertemperaturen tussen de 30° en 38° Celsius. Dit is een veel lagere temperatuur dan het water dat een CV ketel normaal gesproken aanvoert voor vloerverwarming. Simpel gezegd betekent het dat er minder vermogen beschikbaar is om je huis lekker warm te stoken.

Vloeren werken onbedoeld als isolatielaag

Om dit verlies aan vermogen op te vangen zijn twee zaken heel erg belangrijk bij de aanleg van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Enerzijds moet je de juiste verwarmingsleidingen leggen volgens de laatste technieken. Anderzijds is de keuze die je maakt voor vloerbekleding essentieel. Want bijvoorbeeld vinyl, tapijt, laminaat en hout werken als een isolerende laag. Dat betekent dat zulke vloerbekleding het nóg moeilijker maakt om je woonkamer op de juiste temperatuur te krijgen. Je verliest dus warmte, waardoor je meer energiekosten maakt om een aangename binnentemperatuur te bereiken.

“Het optimale rendement uit je vloerverwarming en warmtepomp? Een tegelvloer de enige echte oplossing.“
Motto by Mosa woonkamervloer grain 02

Een tegelvloer is de juiste keuze bij vloerverwarming met warmtepomp

Geen isolerende vloer dus. Maar wat dan wel? Tegels! Je hebt een vloer nodig die warmte goed geleidt bij lage temperaturen. Keramische tegels hebben deze eigenschap. Wil je dus het optimale rendement uit je vloerverwarming en warmtepomp halen? Dan is een tegelvloer de enige echte oplossing. Linoleum, tapijt, hout en andere vloerbekleding geven namelijk tot 50% minder warmte af dan tegels. Een tegelvloer levert daarmee niet alleen meer, maar ook sneller warmte op. Efficiënt en kostenbesparend.

Tegels van Motto by Mosa

Motto by Mosa-tegels gaan goed samen met vloerverwarming én een warmtepomp. De vloertegels zijn namelijk in staat om warmte lang vast te houden en gelijkmatig te verspreiden. Ze dragen bij aan een betere regulering van je binnenklimaat en zijn dankzij hun duurzame eigenschappen geschikt voor alle denkbare ruimtes. Van je keuken en je woonkamer tot de hal. Bovendien haal je met tegels van Motto by Mosa Dutch design in huis.

Benieuwd naar de keramische vloertegels van Motto by Mosa?