Motto by Mosa woonkamervloer grain 03
Tips & Inspiratie

Tegels voor vloerverwarming: alles wat je moet weten

Is je nieuwe huis in aanbouw? Of denk je erover om een nieuwe vloer aan te schaffen? Dan is het de moeite waard om vloerverwarming te overwegen.

Het is een energiezuinige en kostenbesparende manier om je huis te verwarmen en tegelijkertijd heel comfortabel. Maar let op: niet elk type vloer is geschikt voor vloerverwarming. Tegels zijn dat wel, maar waar moet je op letten?
Motto by Mosa woonkamervloer grain 02

Is vloerverwarming mogelijk in mijn huis?

Vloerverwarming kan je tegenwoordig in bijna elke woning aanleggen. Bij nieuwbouwhuizen is het inmiddels bijna de standaard. Uiteraard is het ook een optie om gedeeltelijk over te gaan op vloerverwarming. Bijvoorbeeld in ruimtes waar je extra comfort wil, zoals in je woonkamer of badkamer.

Waarom vloerverwarming?

Vloerverwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van radiatorverwarming

 1. Gelijkmatige verwarming van je huis
  Doordat vloerverwarming niet slechts vanuit één punt verwarmt zoals een radiator verwarmen de ruimtes gelijkmatiger. Dat betekent ook dat er geen grote temperatuurverschillen zijn tussen kamers onderling. Comfortabel en aangenaam!
 2. Duurzaam en toekomstbestendig
  Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuurverwarming, ook wel LTV genoemd. Dit betekent dat je met lage wateraanvoertemperaturen werkt. Hierdoor gaat vloerverwarming goed samen met duurzame energiesystemen zoals warmtepompen, zonneboilers en hr-ketels. Zo ben je helemaal toekomstbestendig.
 3. Allergieën krijgen minder kans
  Radiatoren zijn vaak lastig schoon te houden, niet fijn als je een huisstofmijtallergie hebt. Dankzij vloerverwarming verwijder je die bron van stof. En er is nog een voordeel: door de betere luchtvochtigheid zijn er minder luchtstromen. Dat betekent dat er minder stof en pollen door je huis ronddwarrelen.
 4. Makkelijker kamers inrichten
  Als je volledig overstapt op vloerverwarming heb je geen radiatoren meer nodig. Dat betekent dat je de ruimtes in huis vrijer kunt indelen.

Tegels zijn perfect voor vloerverwarming

Niet alle soorten vloeren gaan goed samen met vloerverwarming. Zo vormt vloerbekleding als laminaat, hout, tapijt en vinyl juist een isolatielaag wat de warmte tegenhoudt. Keramische vloertegels – zoals die van Motto by Mosa – geleiden juist warmte. Ze zijn in staat om warmte gedurende lange tijd vast te houden en gelijkmatig te verspreiden. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en kosten bespaart. Daarmee zijn tegels voor vloerverwarming een duurzame keuze.