Motto by Mosa woonkamervloer grain 06
Tips & Inspiratie

Keramische vloertegels schoonhouden doe je zo!

Schoonmaken is een klusje dat bijna niemand écht leuk vindt om te doen. Gelukkig zijn keramische tegels zeer onderhoudsvriendelijk. Dat maakt vloertegels van Motto by Mosa ideaal voor onder andere de woonkamer, keuken en hal.

Maar hoe hou je zo’n tegelvloer nou eigenlijk schoon én lang mooi? In dit blog vind je tips voor de reiniging van vloertegels. Van wekelijkse schoonmaak tot het verwijderen van vlekken.
Leaf brown woonkamervloer Mottoby Mosa 01
Leaf beige woonkamervloer Mottoby Mosa 10

Waarom zijn keramische vloertegels onderhoudsvriendelijk?

De tegels van Motto by Mosa zijn kras- en slijtvast. Doordat elke tegel op hoge temperatuur is gebakken sluiten de poriën zich. Dit betekent dat vocht en vuil niet in de vloer kan dringen. Een gemorst glas rode wijn of modderige schoenen leveren dan ook geen gevaar op: jouw vloer is vlekbestendig. Dankzij deze duurzame eigenschappen gaan vloertegels jarenlang mee en zijn ze geschikt voor alle denkbare ruimtes in huis. Zo zijn onze tegels perfect voor je woonkamer en badkamer, maar zijn vloertegels ook een goede keuze voor de keuken en de gang.

Leaf beige woonkamervloer Mottoby Mosa 10

Wekelijkse schoonmaak van een tegelvloer

Vuil kan zich niet makkelijk hechten aan het keramische oppervlak van Motto by Mosa vloertegels. Net als bij elke andere vloer is het natuurlijk nodig om je tegelvloer periodiek schoon te maken. Regelmatig stofzuigen of stofwissen zorgt ervoor dat vuil en stof zich niet ophoopt. 

Daarnaast adviseren wij om de tegelvloer wekelijks nat te reinigen. Dit doe je makkelijk en snel door te dweilen. Je hebt er geen speciale schoonmaakmiddelen of apparaten voor nodig. Verwijder wel van tevoren eerst het losse stof. Als je de reiniging van je tegelvloer wekelijks bijhoudt blijft je Motto by Mosa vloer net zo mooi als op de eerste dag.

Grote schoonmaak van tegels en voegen

Een tegelvloer vraagt niet om bijzonder onderhoud, zoals bijvoorbeeld het oliën bij een houten vloer. Toch is het goed om naast het wekelijkse onderhoud elk kwartaal wat extra aandacht aan het poetsen van je vloertegels te besteden. Door het dweilen blijven soms kalkdeeltjes en resten van poetsmiddel achter op de tegels. Dit laagje geeft stof en vuil de mogelijkheid om zich beter te hechten aan het oppervlak. Tijdens de grote schoonmaak verwijder je deze laag. 

Zet eventuele vloerverwarming uit voor je begint. Door de vloer op kamertemperatuur schoon te maken verdampt het dweilwater minder snel en voorkom je een nieuwe residulaag. Begin met het stofzuigen van je tegelvloer. Behandel de vloer vervolgens met wat water, schoonmaakmiddel en een zachte borstel of een vlakmop met een microvezeldoek Met de borstel verwijder je de kalkresten en chemicaliën van de tegels en maak je de voegen schoon. Dweil de vloer na met water (zonder poetsmiddel) om al het achtergebleven vuil en schoonmaakresten te verwijderen. Je vloer is weer helemaal fris!

Ik heb iets gemorst op mijn vloertegels. Wat nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je knoeit tijdens het koken op de keukenvloer. Je hond of kat stoot zijn drinkbakje om. Je kinderen rennen met vieze schoenen van buiten naar binnen. Met tegels hoef je niet bang te zijn voor vlekken. Belangrijk is wel om het vuil direct te verwijderen. Enerzijds om verspreiding of aankoeken te voorkomen. Anderzijds omdat de voegen – in tegenstelling tot de tegels – wél gevoelig zijn voor vocht. Dep het bewuste gebied eerst met een schone doek of een stukje keukenrol tot zoveel mogelijk vuil is verwijderd. Wrijf na met schoon water en een doek of dweil. Klaar is Kees!

Nog meer vragen?