Natural detail Motto by Mosa 04
Tips & Inspiratie

Wel of geen accentwand in je badkamer?

Met tegels kun je op heel veel verschillende manieren een accentwand creëren. Door te spelen met kleur, formaat, finish of patroon. De designers van Mosa brachten de verschillende opties voor je in kaart, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Twijfel je nog of je eigenlijk wel een accentwand in je nieuwe badkamer wil? Bijvoorbeeld omdat je niet zeker weet of al die verschillende tegels wel echt bij elkaar passen? Om deze keuze makkelijker te maken stelden onze ontwerpers verschillende sferen voor badkamers samen. Binnen zo’n sfeer kun je kiezen uit verschillende Motto by Mosa tegels, die samen perfecte combinaties vormen. Zo kun je nooit een verkeerde keuze maken. Fijn hé!

Hou je van subtiel? Kies dan voor je accentmuur een tegel in een andere kleur. Of juist in dezelfde kleur, maar in een ander formaat. Wil echt uitpakken? Ga dan voor een maximaal effect door meer verschillen op te zoeken met de andere wanden. Een andere kleur én een ander formaat tegel. Een opvallend legpatroon. Of zelfs twee accentwanden.

Expressive detail Motto by Mosa 02

Welke wand kies je?

De keuze voor een accentwand begint natuurlijk met het bepalen van de wand die nét wat meer mag opvallen. Muren met ramen of een deur ogen vaak al druk genoeg. Behoud daar dus juist de rust. Wat wel vaak een mooie plek is voor een accentmuur is de wand waartegen je wastafelmeubel zit. Die staat toch vaak centraal in de ruimte. Is je wastafel al een eyecatcher op zich? Kies dan juist voor de daar tegenoverliggende wand.

Accent aanbrengen met kleur

Kleur is een bekende manier om een wand extra te benadrukken. Dat heb je vast al eens gedaan door middel van verf of behang. Met tegels kan dat net zo goed. Door naast witte tegels ook gekleurde tegels te gebruiken geef je een specifieke sfeer aan de ruimte. Warm of koel. Dramatisch of fris. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Vloer laten doorlopen op de wand

Een simpele manier om een kleuraccent aan te brengen is door je vloertegels door te laten lopen op een of meerdere wanden. Zoals bijvoorbeeld bij Noble. Je maakt dan slechts gebruik van twee verschillende tegels. En bovendien lopen de voegen mooi door vanaf de vloer. Zo creëer je een eindresultaat dat rustig oogt, maar maak je wel een statement.

Ton sur ton effect 

Wil je juist een andere kleur op je accentmuur? Ga dan voor ton sur ton! Door te werken met verschillende tinten binnen één kleur krijg je een harmonieus geheel. Is je vloer bijvoorbeeld groen, kies dan een andere tint groen voor je accentwand. Zo versterk je de sfeer en zorg je ervoor dat je badkamer tijdloos is. De ontwerpers van Mosa pasten deze techniek onder andere toe bij het samenstellen van de tegels voor #1 Natural en #1 Royal.

Lambrisering

Lambrisering maakt een revival door. Van hout of juist geverfd: je ziet het steeds meer terugkomen in het interieur. Onze ontwerpers gaven hier een eigentijdse en vernieuwende draai aan. Want ook met tegels kun je zo’n effect bereiken. Betegel de muren tot 1.20 meter hoogte met gekleurde tegels, en gebruik daarboven witte tegels van hetzelfde formaat. Door met zachte pastels te werken en de voegen door te laten lopen is het effect zacht maar toch strak. Met een betegelde lambrisering creëer je een unieke en eigenzinnige badkamer.

Tijdelijke trendkleur

Natuurlijk hoef je niet alleen in tegels te denken. Als je bang bent dat je een kleur snel beu bent, of een échte trendkleur wil toevoegen kun je ook werken met accessoires. Denk aan handdoeken, badmatten, zeepdispensers, een krukje of plantenpotten. Zo geef je een serene witte badkamer tijdelijk een andere look. Of geef je een donkere badkamer een felle eyecatcher.

Royal bathroom Motto by Mosa 04

Accent aanbrengen met patronen

Door een afwijkend legpatroon te kiezen voor je accentmuur voeg je net dat beetje extra karakter toe aan je badkamer. Afhankelijk van het formaat van de tegel kun je kiezen uit verschillende patronen. Belangrijk bij het maken van een keuze voor een patroon is het effect dat de voegen zullen hebben. Als je kiest voor een tegelformaat of patroon waarbij de voegen van de vloer of de naastgelegen wand mooi doorlopen ontstaat een strak lijnenspel. Maar je kunt er ook bewust voor kiezen om de voegen te laten verspringen. Zoals bij een visgraatpatroon of een halfsteensverband. Zo ontstaat een ander ritme, wat meer in het oog springt.

Accent aanbrengen met materiaalkeuze

Je kunt tegels ook een hoofdrol in je badkamer geven door juist niet alle wanden te betegelen. De laatste jaren zien we meer en meer stucwerk in de badkamer. Combineer gestucte muren met een betegelde spatwand voor je douche of bad. Zo wordt de accentmuur met fraaie tegels de blikvanger van je badkamer.

Wil je zelf aan de slag om de perfecte accentwand voor je droombadkamer te creëren? Probeer dan eens de configurator van Motto by Mosa. Hierin vind je alle genoemde mogelijkheden terug, en kun je meteen zien wat het effect van je keuzes is.