Royal bathroom Motto by Mosa 05
Tips & Inspiratie

Tegelpatronen voor je badkamertegels

Met het kiezen van tegels voor je nieuwe badkamer ben je er nog niet. Want wat misschien nog wel meer invloed heeft op de beleving van de ruimte is het legpatroon. Staand of liggend. Strak of speels. Eenvoudig of opvallend. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. En als je kiest voor een accentwand kun je zelfs twee verschillende patronen combineren in je badkamer.
Natural bathroom Motto by Mosa 06
Het patroon waarin de tegels worden geplaatst maakt écht een verschil. Je beleeft de ruimte namelijk op een andere manier. Maar tegelpatronen zijn alleen mooi als je strakke voeglijnen krijgt. Vereiste daarvoor is dat je tegels kaarsrecht zijn. En dat is precies waar de tegels van Mosa en Motto by Mosa om bekend staan. Doordat de tegels altijd maatvast zijn bereik je het mooiste resultaat. Ook bij de overgang tussen wand en vloer.

Zetpatronen vierkante wandtegels

Bij alle zes de sferen van Motto bij Mosa vind je in pakket #1 witte wandtegels van 15 x 15 centimeter. Die kun je op twee manieren tegen de wand laten plaatsen door je tegelzetter.

Gestapeld

Zoals de naam al doet vermoeden worden de tegels in keurige rijen gestapeld. Dus recht naast elkaar, zowel van boven naar beneden als van links naar rechts. Daardoor vormen de voegen rechte lijnen die elkaar kruisen. Een strak raster, dat rustig oogt. Het wordt ook wel volsteensverband genoemd.

Halfsteens

Bij een halfsteensverband worden tegels niet recht boven of onder elkaar gelegd, maar verspringen ze telkens een halve tegel ten opzichte van de voorgaande rij. Een échte klassieker.
Serene detail Motto by Mosa 02

Zetpatronen rechthoekige wandtegels

Met rechthoekige tegels kun je nóg meer patronen maken dan met vierkante tegels. Doordat de lengte en breedte van elkaar verschillen kun je ze staand en liggend inzetten. Liggend geplaatste tegels laten je ruimte breder lijken, terwijl ze staand juist een verlengend effect hebben. Maar je kunt ze ook schuin plaatsen, zoals bij een visgraatmotief.

Liggend of staand gestapeld

Net als met vierkante tegels kun je met rechthoekige tegels een gestapeld patroon maken. Oftewel de tegels netjes naast en boven elkaar plaatsen in rechte rijen. Gestapelde patronen zijn eigenlijk de simpelste die er zijn. Daardoor kun je ze op alle wanden toepassen. Maar ook op een accentmuur misstaat zo’n patroon niet. Door voor die wand bijvoorbeeld juist kleine tegels te gebruiken ontstaat een heel ander effect. Het fijne is dat je de voegen van de grote tegels wel mooi kunt laten uitlijnen met die van de kleine. Zo behoud je een rustig eindresultaat. Een ander voordeel van dit patroon is dat er weinig zaag- of knipwerk is. Dat betekent dat je ook makkelijk kunt uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt.

Liggend of staand halfsteens

Bij een halfsteens verband verspringt elke rij tegels een halve lengte ten opzichte van de voorgaande rij. Liggend halfsteens kun je eigenlijk vergelijken met een patroon zoals bij muren van baksteen. Daarom wordt dit veelgebruikte patroon ook wel ‘metselverband’ genoemd. Staand halfsteens komt iets minder voor, en is vooral geschikt voor accentwanden.

Wildverband

Een wildverband is eigenlijk een variant op liggend halfsteens. De tegels verspringen echter geen halve tegel ten opzichte van de regel erboven of eronder, maar een derde en dan ook nog eens willekeurig ten opzichte van de rij eronder. Ideaal als je een speelse accentwand wil creëren. Dit patroon komt alleen tot zijn recht bij een lange smalle tegel. Zoals de glanzende Motto by Mosa accenttegel van 15 x 45 centimeter. Deze vind je in #2 van de sferen Noble, Natural, Cosy en Royal.

Visgraat

Bij een visgraatverband staan de voegen haaks op elkaar, waardoor er een zigzag patroon ontstaat. Een visgraatmotief is zeer geschikt als blikvanger voor een accentmuur. Het geeft de ruimte een chique uitstraling. Voor dit patroon is een langwerpige tegel nodig, zoals de glanzende accenttegels van 10 x 20 centimeter en de stroken van 10 x 45 centimeter.

Zelf aan de slag met tegelpatronen?

In onze configurator kun je na het kiezen van een tegel verschillende zetpatronen uitproberen. Je ziet dan meteen wat voor invloed het patroon heeft op de ruimte. En wat het effect is als je verschillende patronen gebruikt op wanden die op elkaar aansluiten. Zo krijg je een goede indruk van hoe het eindresultaat zou zijn.