Expressive detail Motto by Mosa 02
Tips & Inspiratie

Hoe kies je de juiste tegels voor je badkamer?

Een nieuwe badkamer begint met het uitzoeken van tegels. Vaak slaat al snel de keuzestress toe. Want de opties zijn nogal overweldigend. Grote tegels of juist kleine? Mat of glanzend? Staand of liggend? We helpen je graag op weg met enkele tips. Want als je eenmaal weet wat voor effect al die individuele keuzes hebben valt het eigenlijk best wel mee!

Om het proces makkelijker te maken stelden de ontwerpers van Mosa perfecte tegelcombinaties voor vloer en wand samen, in zes verschillende sferen. Zo weet je zeker dat de wandtegels mooi kleuren bij de vloertegels, en kom je niet voor verrassingen te staan. Tegels zijn tenslotte erg bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Binnen die selectie kun je zelf nog allerlei keuzes maken om de badkamer helemaal aan jouw persoonlijke wensen te laten voldoen. Wel de vrijheid, niet de stress!
Serene bathroom Motto by Mosa 03
Noble detail Motto by Mosa 04

Formaat: grote of kleine tegels

Binnen elke Motto by Mosa sfeer vind je zowel tegels in klein als in groot formaat. Het formaat van de tegels heeft invloed op verschillende zaken. Zoals op het ruimtelijke effect, het plaatsingsgemak, het onderhoudsgemak en het kostenplaatje. Daarnaast speelt smaak een rol. Uiteraard kun je grote tegels ook combineren met kleinere tegels door één of meerdere accentwanden te maken.

Groot formaat badkamertegels

Grote tegels werken optisch vergrotend. Ideaal dus als je je badkamer ruimer wil laten lijken. Doordat je minder tegels nodig hebt, zijn er ook minder voegen. Dit oogt niet alleen rustig, maar betekent ook dat je minder werk hebt aan onderhoud. Het zijn tenslotte juist de voegen die de meeste schoonmaaktijd in beslag nemen. Het nadeel van grote tegels is dat ze voor een tegelzetter wat moeilijker hanteerbaar zijn. Dit neemt hogere kosten met zich mee voor het bevestigen van de tegels. De grootste tegels binnen het assortiment van Motto by Mosa zijn 60 x 60 centimeter, dit zijn weliswaar vloertegels, maar worden ook vaak toegepast op wanden. Je vindt ze in alle sferen, onder #3 in de configurator. Wil je liever een middenmaat? Onder #2 vind je tegels van 45 x 45 centimeter.

Klein formaat badkamertegels

Kleine tegels hebben de schijn misschien een beetje tegen. Toch kan het heel mooi zijn om juist voor klein te gaan in je badkamer. Bijvoorbeeld als je grote tegels toch wat te saai of kil vindt. Met vierkante wandtegels van 15 x 15 centimeter zet je een retrogevoel neer, maar dan in een modern jasje. Zoals te zien bij Expressive. En in het geval van een accentmuur is een kleine tegel veelzijdiger dan een grote. Je kunt er namelijk speelse patronen mee maken. En dan zijn de vele voegen weer een voordeel, want die dragen bij aan het effect van het lijnenspel.

Experimenteer naar hartenlust tot je jouw ideale tegelmix hebt gevonden.

Afwerking: matte of glanzende tegels

Bij de keuze tussen matte of glanzende tegels voor de badkamer wordt vaak beslist op basis van smaak. Maar beiden hebben ook praktische voor- en nadelen. Als je écht niet kunt kiezen, kun je de twee ook combineren, zoals bijvoorbeeld bij Cosy.

Expressive bathroom Motto by Mosa 03
Royal bathroom Motto by Mosa 04

Matte badkamertegels

Matte tegels associëren we met puurheid, eenvoud en rust. Ze zijn makkelijk in onderhoud omdat je er niet zo snel vuil op ziet. Sanitair is vaak glanzend. In combinatie met een matte wandtegels zorgt dat voor een spannend contrast. Ook als je voor opvallend gekleurde accessoires wil gaan is mat een goede keuze. Doordat er geen reflectie is, is het contrast met een matte witte tegel veel groter dan met een glanzende. De vloertegels van Motto by Mosa zijn overigens altijd mat. Het oppervlak is daardoor een beetje stroef, wat voorkomt dat je uitglijdt op een natte badkamervloer.

Glanzende badkamertegels

Wandtegels met glans hebben een luxe uitstraling. Door de weerspiegeling van (dag)licht in de tegel oogt je badkamer ruimer. Een aanrader dus in het geval van een kleine badkamer. Minpuntje is dat je vuil beter ziet op glanzende tegels. Van vingervlekken tot waterspetters en kalkaanslag. Het vergt dus iets meer schoonmaakwerk. 

In de collectie van Motto by Mosa vind je naast glanzende helderwitte tegels ook gekleurde tegels met een keramisch glazuureffect. Dat wil zeggen dat er in het glazuur subtiele tintverschillen aanwezig zijn. Deze tegels van 10 x 20 cm zijn perfect voor het maken van een accentwand, omdat er door de verschillen een levendig oppervlak ontstaat. Je vindt ze onder andere in de configurator onder #3 Expressive.

Plaatsing: staande of liggende tegels

Bij rechthoekige tegels sta je voor de keuze om ze juist staan of liggend te plaatsen. Dit is van invloed op de manier waarop je de badkamer beleeft. Met staande wandtegels geef je de ruimte een verlengend effect. Ideaal dus als je je badkamer hoger wil laten lijken. Heb je een smalle badkamer die je juist breder wil laten lijken? Ga dan voor liggende wandtegels. Met behulp van onze handige configurator kun je meteen zien wat het effect van jouw tegelkeuze is. Experimenteer naar hartenlust met formaat, afwerking en plaatsing tot je jouw ideale tegelmix hebt gevonden.