Case studie Hoek Maastricht 11
Case studie

Vloertegels als verbindend element

Samen met haar zoontje Thomas (9) en konijntje Toos woont Antoinette Hoek in hartje Maastricht. Het interieur van hun monumentale tussenwoning is een eclectische en persoonlijke mix van oud en nieuw. De laatste nieuwe toevoeging? Motto by Mosa vloertegel Leaf.
Case studie Hoek Maastricht 05
Antoinette woont al jaren op dezelfde plek, en dat bevalt goed: “Ik zit hier al sinds mijn twintigste en wil er eigenlijk nooit meer weg. Ons huis is niet groot, maar daardoor wel heel knus. Gelukkig ben ik niet echt een verzamelaar. Bovendien heb je met z’n tweetjes sowieso niet heel veel ruimte nodig, en je wordt er creatief van. Zo gebruiken we het Stadspark om de hoek gewoon als onze achtertuin.”

Visgraatpatroon met tegels

Het project ‘nieuwe vloer’ pakte Antoinette serieus aan: “Het is toch een fikse uitgave, dus ik vond het belangrijk om deze keer een toekomstbestendige optie te kiezen. Ik heb namelijk al twee keer eerder een nieuwe vloer laten leggen in deze woning: laminaat en pvc. De stroken pvc lagen in een visgraatpatroon. Dat vond ik wel een mooi effect hebben op de ruimte. Ik ging dan ook opnieuw op zoek naar een visgraatvloer, en was verrast toen bleek dat dit ook met tegels kon. Dat is in eerste aanschaf wellicht duurder, maar op de lange termijn zeker een goede koop. Want deze tegelvloer hoef ik de komende dertig jaar niet meer te vervangen!”

“Ik was verrast dat een visgraatvloer ook gewoon kan met tegels. Mooi, duurzaam en lekker praktisch!
Case studie Hoek Maastricht 10

Lichte maar onderhoudsvriendelijke vloer

Antoinette: “Qua materiaal is het de beste keus tot nu toe. Behaaglijk, duurzaam en ontzettend praktisch. De tegels doen denken aan hout, maar dan zonder de noesten en drukte. En het onderhoudswerk niet te vergeten!” De kleur was nog even een punt van twijfel: “Ons huis heeft kleine ramen, dus ik neigde al snel naar een lichte kleur. Ik was echter bang dat je er veel op zou zien.

Een negenjarige maakt wel wat rommel natuurlijk. Maar in de praktijk valt het heel erg mee. Zelf als hij samen met zijn vriendjes logeerpartijtjes houdt in de woonkamer: matjes voor de tv, film kijken en gamen. De dag erna hoef ik alleen maar te stofzuigen en dweilen, en de M&M’s en chipskruimels zijn weer verdwenen. Ook Toos kan op deze vloer goed uit de voeten, ze hupt vrolijk in het rond en een plasje is zo weer opgeruimd. Als kers op de taart zegt iedereen dat de ruimte veel groter oogt nu…”

Perfecte interieurmatch

Antoinette houdt erg van design, maar heeft vanuit huis ook een liefde voor antiek meegekregen. De Leaf-tegel sluit naadloos aan op het interieur. “Juist omdat we selectief moeten zijn vanwege de ruimte heeft elk item hier een verhaal. Neem het houten bankje. Dat deed in de oorlog dienst als verstopplek voor pamfletten van het verzet. Toen mijn moeder verhuisde en geen plek meer had wilde ik het niet verkopen. Het combineerde verrassend goed met de Eames stoelen. Al die herinneringen maken ons interieur erg persoonlijk en warm, je voelt het sentiment dat hier leeft. De vloer moest een verbindende factor worden tussen oud en nieuw. Een mooi podium voor alle pronkstukken. En dat is gelukt.”

Case studie Hoek Maastricht 07
Case studie Hoek Maastricht 08