Motto by Mosa designers 01
Case studie

Motto by Mosa-designers aan het woord

Interview en Designers Motto by Mosa
José Maase
Lian van Wanrooij
Sandra Smijers

De sferen en de bijbehorende tegels zijn ontworpen door de ontwerpers van Motto by Mosa. Ze vertellen over de uitgangspunten van hun ontwerpen, hoe deze tot stand komen en trends van nu. Aan het woord zijn José Maase, Lian van Wanrooij en Sandra Smijers.

Wat is er zo bijzonder aan Motto by Mosa?

Lian vertelt: ”Het uitgangspunt van Motto by Mosa was een merk dat trendsettend en toch niet trendgevoelig is. Tijdloos zoals Mosa, met een eigen “motto”. We vonden het tijdloze antwoord in de verschillende sferen die stuk voor stuk hun eigen karakteristieken bevatten. We bieden tijdloze designs in een duurzame keuze, niet alleen omdat de tegels heel lang meegaan maar door de manier waarop geproduceerd worden, van grondstof tot eindproduct. De balans tussen design, trends en tijdloze klasse is wat Motto by Mosa bijzonder maakt”.

Motto by Mosa designers 12

Motto by Mosa is ontworpen met zes sferen als uitgangspunt. Hoe weet je welke sfeer het beste bij je past?

José geeft aan dat de zes Motto sferen zich uitdrukken in hun eigen karakteristieken en kleurnuances. “Zo bestaat Serene uit minimalistische wit tinten, is Noble industrieel en robuust, Cosy drukt zich uit in diepe aardse tinten, Natural heeft een natuurlijk warm pallet, Expressive is speels en kleurrijk en Royal is uitgesproken door zijn donkere tonen. Je zou kunnen definiëren welke kleuren en karakteristieken je aanspreken om zo tot een selectie van sferen te komen die aansluiten op je voorkeur. Wellicht wil je de stijl van je woning doorvoeren in de badkamer, of juist daar voor een compleet andere keuze gaan. Laat je leiden door de uitstraling die je voor ogen hebt, dan kom je ongetwijfeld in een passende sfeer terecht”.

Welke trends vallen momenteel op?

Lian: “Een belangrijke trend is om in harmonie met de natuur te leven. In interieurs uit zich dit in materialen die dit gevoel naar binnen halen en een rustgevende en natuurlijke uitstraling hebben. Denk bijvoorbeeld aan de kenmerken van subtiele steensoorten, zand en klei, maar ook aan wat meer ongepolijste/robuuste oppervlakken. Daarnaast zien we vraag naar een handgemaakt ambachtelijk gevoel in combinatie met steen of beton achtige verschijningsvormen. Motto by Mosa erkent het gevoel van eerlijk en herkenbaar materiaal. Dit drukken we op verschillende manieren uit. Bijvoorbeeld Tide, een wandtegel in nostalgisch formaat 10x20 cm met een ambachtelijke uitstraling door de glooiing in reliëf en kleurtinten. Maar ook de verschillende vloertegels welke interpretaties zijn van zand en steen. Ietwat abstract, maar juist daardoor een tijdloze keuze”. José vult aan:” Daarnaast zien we een steeds groter bewustzijn voor duurzaam bouwen en verbouwen en het maken van de juiste keuzes voor onze planeet. Door te kiezen voor Motto kun je een positieve bijdrage in leveren. De producten worden namelijk in Nederland ontworpen en geproduceerd volgens de strengste milieunormen”.

Laat je leiden door de uitstraling die je voor ogen hebt, dan kom je ongetwijfeld in een passende sfeer terecht.“

Hoe komt een nieuwe tegel tot stand?

Sandra legt uit hoe de ontwikkeling van nieuwe tegels in de zes sferen passen: “De sferen veranderen mee met de tijdsgeest. We kijken naar trends in interieurarchitectuur, maar houden tijdloosheid als uitgangspunt. We laten ons inspireren door verschijningsvormen en kleuren in de natuur en architectuur. Zo zoeken we naar een vertaalslag die past bij Motto. Zo is Tide ontworpen vanuit een ambachtelijk gevoel met een tijdloos karakter, waarbij een licht-donker effect binnen één kleur en de verschillende dieptes in reliëf ervoor zorgen dat geen enkele tegel hetzelfde is. Zoals dit bij handgemaakte tegels ook het geval is. Bij Meld komen twee karakteristieken samen, namelijk de verfijnde details van Grain, met het gewolkte effect dat Form uitstraalt. Deze wandtegels zijn daardoor met zowel Grain als Form combineerbaar. Zo houden we vast aan de kracht van de sfeer maar bieden we een vernieuwende keuze”.

Zelf aan de slag met tegelpatronen?

In onze configurator kun je na het kiezen van een tegel verschillende zetpatronen uitproberen. Je ziet dan meteen wat voor invloed het patroon heeft op de ruimte. En wat het effect is als je verschillende patronen gebruikt op wanden die op elkaar aansluiten. Zo krijg je een goede indruk van hoe het eindresultaat zou zijn.

Motto by Mosa designers 07

Wat doe ik als ik een kleiner budget heb?

Iedere sfeer maakt het mogelijk om zelfs met een kleiner budget een stijlvolle badkamer te ontwerpen in een sfeer die je aanspreekt. We bieden onze tegels in verschillende formaten aan. Een grotere tegel straalt luxe uit, terwijl een klein formaat kan zorgen voor verfijning, accent of nostalgie.